Olijf Proces Tour

Price
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

126

Waarom bij ons boeken?

  • Geen gedoe beste prijs garantie
  • Klantenservice 24/7 beschikbaar
  • Met zorg uitgekozen tours en activiteiten
  • Reisverzekering

Heb je een vraag?

Aarzel niet om ons te bellen. Wij zijn een deskundig team en staan u graag te woord.

+30 6947715780

[email protected]

Tour Details

Aristeon begeleid

Olijfolie is al honderden jaren het agrarische basisproduct van het eiland Zakynthos en in het bijzonder van het dorp “Lithakia”. De Zakynthische olijfolie schittert net als de zon in het gebied. Zowel de bodemgesteldheid als het klimaat zijn gunstig voor de productie van olijfolie van superieure kwaliteit. Tegenwoordig staan er op Zakynthos ongeveer 2.000.000 olijfbomen en in Lithakia ongeveer 200.000, dat wil zeggen 10% van de productie van het eiland.

De productie van olijfolie was jarenlang de hoofdactiviteit van de familie Haikalis. Het begon rond 1850 met de eenvoudigste door dieren aangedreven olijfoliepers (een deel ervan bestaat nog steeds).

Hier zien we een onderdeel, genaamd “Plantra”, van een houten machine genaamd “Maggania”, gebruikt voor het persen van de olijfpulp. Aanvankelijk werden de olijven in de stenen olijfmolen met dierlijke kracht geperst. Voor ons liggen de verticale bewegingsassen en twee van de stenen. Deze machine werd gebruikt van 1850 tot het einde van de 19e eeuw.de eeuw.

Daarna zien we de metalen machine die de houten heeft vervangen. De olijven werden nog steeds geperst zoals in de olijfmolen en daarna werd de olijfpulp in speciale zakken met natuurlijke vezels gedaan. Ze werden allemaal in deze machine geplaatst, genaamd “Karagioza”. Vervolgens werden ze vanuit dit gat door mankracht geperst en liep de olijfolie daarheen. We gebruikten deze machine tot 1935.

Toen verscheen de eerste kleine hydraulische pers ( 1935 – 1965 ). In die periode werden de olijven in de stenen olijfmolen mechanisch geperst. De olijfpulp werd in deze speciale stoffen vierkante zakken gelegd. Ze werden stuk voor stuk op de plaat van de hydraulische pers geplaatst. Wanneer de plaat vol is met zakken tot aan de top, drukt deze machine die druk produceert de zakken en de olijfpulp binnenin en de olijfolie eruit.

Daarna werd de kleine hydraulische pers vervangen door een grotere hydraulische pers, zodat we meer en sneller olijfolie kunnen winnen. Voor de grote hydraulische pers werden de steenmolens niet gebruikt om de olijfpulp te verkrijgen, maar wel de hamermachine met ronde bakken. We hebben de olijfpulp ongeveer 40 minuten in deze container bewaard en daarna op deze speciale zakken (filters) gelegd. Eén voor één plaatsten we de speciale zakken ( filters ) in het midden van deze trailer tot de trailer vol was. Toen de aanhanger vol was werd deze in de hydraulische persmachine geplaatst en door deze pomp ( zuiger ) ging de aanhanger omhoog, werden de olijven geperst en werd de olijfolie uit de filters gehaald. U kunt foto’s zien van alle etappes. De grote hydraulische pers werd gebruikt tot 1989 en daarna hebben wij deze veranderd door gebruik te maken van een center-fugal machine. Vanaf 2008 zijn we hier ingetrokken met de nieuwste technologische machines.

Hier zien we een 1500 jaar oude olijfboom. Ons ras is “Koroneiki”. In oktober worden de olijven geelgroen en aan het einde van het seizoen zijn ze donkerbruin ( paars ). De olijfbomen zijn altijd nauw verbonden geweest met de geschiedenis en de tradities van het Griekse volk. Zowel een symbool van vrede als van spaarzaamheid, geeft het sinds mensenheugenis zijn vruchten aan de mens.

Laten we nu naar binnen gaan en ik leg je alle stadia van het maken van olijfolie uit. In de oogstperiode, van eind oktober tot eind februari ongeveer, brengen de producenten hun olijven in kledingzakken van 50, 60 kg, afhankelijk van hen. We dragen de kledingzakken met deze machine daarheen en legen ze in deze goot.

En het maken van olijfolie begint van binnenuit. Dit is de eerste machine waar de olijven in kwamen. Deze machine schudt ze door elkaar. Terwijl ze worden geschud door twee pompen daar, werkend met sterke lucht, zuigen ze de bladeren, de takken en de twijgen naar buiten. Deze blijven buiten tot ze compost worden of de producenten nemen ze mee om hun dieren te voeren. De schone olijven worden in deze gang gewassen en vervolgens gewogen. Het is ongeveer 5-6 kg olijven geven 1 liter olie.

Daarna gaan de olijven naar de hamermachine die ze vermaalt, zoals vroeger de stenen olijfmolen. We halen de olijfpulp uit deze machine. Voor ons zien we tien containers waarin de olijfpulp ongeveer 30 minuten ronddraait en warm water rond elke container. De temperatuur van het water is 22 tot 25o C. We gebruiken niet de hoogste temperatuur omdat we het goede, de voordelen en de smaak van de olie niet willen vernietigen. Dat betekent koudgeperste olijfolie. Ze bevatten elk 1200 kg olijvenpulp. We schrijven de naam van elke producent op het witte bord voor hen, omdat de producenten hier de olijven niet verkopen. Ze maken hun eigen olijfolie.

We drukken op de knoppen en automatisch gaat de olijfpulp via deze pomp daar beneden naar de centrifugaalkrachtmachine. Deze machine draait 3000 keer per minuut en scheidt in twee grote ringen de olie van het afval. Het afval zijn de pitten en de schil van de olijven. kunnen we dat gebruiken als brandstof. We hebben een verwarmingsmachine buiten; we verbranden het afval, zodat we warm water hebben voor de containers en voor het schoonmaken hier. Wij hebben een ecologische werkwijze (volledige recycling, niets verspild).

Aan de andere kant hebben we de olijfolie, maar die is niet schoon genoeg omdat er kleine stukjes van de pitten en de schil in waren achtergebleven. aan het eind hebben we de laatste fase van de scheiding. Deze machine zuivert de olijfolie. En we hebben de extra vergine olijfolie in deze gewichtstank. Dit is het gewichtssysteem van de olie. De producenten hebben op dat moment 3 keuzes: ze kunnen natuurlijk hun eigen olie meenemen, ze kunnen het hier verkopen of we kunnen het opslaan zodat ze het een andere keer kunnen meenemen of verkopen. Via die pijpen gaat de olijfolie naar de roestvrijstalen tanks, 27 ton per stuk. Ze betalen ons alleen met olie, niet met geld. We houden de 10 procent van hun olieproductie.

Tenslotte doen we deze olie in dit soort wit ijzeren blik, speciaal gecertificeerd voor olijfolie, en we gebruiken dit materiaal omdat het de olie beschermt tegen het licht. Het licht gaat door het glas, verlaagt de kwaliteit en verandert de kleur. En het is ook geschikt om zonder problemen te reizen.

Wij maken ook de olijfzeep op traditionele wijze, zoals onze grootmoeders die op het eiland maakten en voor alles gebruikten; het hydrateert de huid, vooral bij eczeem, droge huid, zonnebrand en versterkt het haar omdat het vitamine E uit olijfolie bevat. Als je de huid masseert, vermindert dat de cellulitis.

Dit zijn de eetbare Zakynthische olijven; het zijn dezelfde olijven die de olie geven. We hebben ze gekozen uit de middeleeuwse bomen. We leggen ze in gezouten water, we verversen het dagelijks gedurende ongeveer 15 dagen en dan leggen we ze in extra vergine olijfolie. Dat zijn onze producten, ze zijn lokaal en natuurlijk.

Tegenwoordig zijn wetenschappers en diëtisten wereldwijd het eens over de voedingswaarde en de weldadige eigenschappen van olijven en olijfolie en bevelen zij de consumptie ervan aan als essentiële aanvulling op de dagelijkse voeding.

We hebben twee soorten olijfolie. De groene zijn van producenten die ze onder controle hebben. Het is een product van geïntegreerd management gecertificeerd door Tuv Hellas. Het complete (geïntegreerde) beheer is een combinatie van goede landbouwpraktijken ter bescherming van het milieu en de gezondheid van de producent en natuurlijk de consument. Bij het geïntegreerde beheer is er controle van de agronoom van TUV Hellas op de teelt vanaf het begin tot het einde, zodat de plant in elke fase van het proces krijgt wat hij nodig heeft. Vóór het gebruik van meststoffen wordt een analyse van bodem en blad uitgevoerd (Fyllodiagnostiek). De bruine is van producenten die biologisch produceren. Dit zijn twee vergelijkbare manieren van landbouw. Beide zijn puur en smaakvol.

Je ziet nu een video. U ziet over de oogst en het proces van de olijfpers. Tegelijkertijd kunt u olijfolie proeven met wat dorpsbrood en lokale olijven.

Vertrek- en terugkeerlocatie

Michael Reisbureau – Argassi

Tijdstip van vertrek

9:00 uur

Foto's
Greek